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December 19, 2007

Honorable Jon Kyl
United States Senate
Washington, DC 20510

Dear Senator:

As you requested, I am providing additional information regarding CBO’s
estimate of the budgetary impact of section 651 of H.R. 3162, the Children's
Health and Medicare Protection Act of 2007.  This letter is a follow-up to your
letter of November 8, 2007, and a subsequent meeting with your staff on
November 19, 2007.  In this letter I will refer to hospitals that would not
participate in Medicare as a result of section 651 as “the affected hospitals.”

Under current law, physicians are prohibited from referring patients to a
provider of health care services in which the physician has a financial interest.
There are exceptions to that prohibition, however, for referrals to hospitals that
serve predominantly rural populations or to a hospital in which the physician’s
financial interest is in the whole hospital (in contrast to an interest in some
discrete component of the hospital).

Section 651 would require physician-owned hospitals to meet certain
requirements to continue qualifying for an exception from that prohibition.
Those requirements would include specific limits on the percentage of the
hospital that physicians may own and on the allocation of financial returns on
those investments, and would have the effect of limiting the number and size
of physician-owned specialty hospitals.  CBO estimates that enacting that
provision would reduce Medicare spending by $0.7 billion over the 2008-2012
period and $2.9 billion over the 2008-2017 period.

CBO projects that, under current law, Medicare payments to physician-owned
specialty hospitals will grow from about $1.3 billion in 2007 to more than
$2 billion by 2011, and will continue to grow in future years.  Most of the
growth in costs is projected to result from payments to hospitals that are not



Honorable Jon Kyl
Page 2

yet operating.  CBO’s estimate assumed that enacting section 651 would
prevent those hospitals from participating in Medicare.  The estimate also
assumed that about three-quarters of existing physician-owned specialty
hospitals would continue to participate in Medicare.  Therefore, hospitals that
do not currently participate in Medicare account for nearly all of the affected
hospitals and for nearly all of the estimated budgetary impact of section 651.

CBO expects that a substantial volume of services would migrate to
ambulatory surgical centers (ASCs)—particularly to new ASCs—if physician-
owned specialty hospitals were not available.  Because Medicare’s payment
rates for services furnished in an ASC are lower than those for services
provided in a hospital, that shift would result in savings to the government,
even though the volume of services provided might not change.

CBO’s estimate took into account how much of specialty hospitals’ services
are performed on an inpatient or outpatient basis and whether, under the bill,
services would instead be performed at community hospitals or at ambulatory
surgical centers.  In this regard, it is important to differentiate between types
of hospitals.  In the case of cardiac hospitals, for example, the Medicare
Payment Advisory Commission (MedPAC) reported in 2006 that 79 percent
of the charges of physician-owned specialty hospitals were for inpatient
services.  Therefore, CBO’s estimate assumed that nearly all of the services
that will be provided at affected cardiac hospitals under current law would,
under section 651, be provided in community hospitals, not in ASCs (which
provide outpatient surgical services). 

In contrast, MedPAC also reported that most of the charges at physician-
owned specialty orthopedic or surgical hospitals are for outpatient services;
only 32 percent are for inpatient services.  CBO’s estimate assumes that about
60 percent of the services that will be provided by affected orthopedic or
surgical specialty hospitals under current law would ultimately be provided on
an outpatient basis in ASCs, many of them new, under section 651.  Most of
the estimated savings would result from that shift.

CBO’s estimate relied on the results of several studies published in peer-
reviewed journals that analyzed the relationship between physician ownership
and the volume of services in other settings.  On that basis, CBO estimated that
for procedures that would be provided in community hospitals under the bill,
fewer ancillary services would be provided than will, under current law, be
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provided in physician-owned specialty hospitals.  (That difference accounts for
only a small portion of the estimated savings, however.)  You asked if we can
provide data from the Centers for Medicare & Medicaid Services that
demonstrate that physician-owned specialty hospitals are billing Medicare for
substantially more services than community hospitals.  CBO is not aware of
such data. 

CBO anticipates that physicians will seek opportunities to invest in medical
facilities, in part to offset the effect on their future earnings of real declines in
Medicare’s payment rates for physicians’ services under the sustainable
growth rate system.  Under current law, CBO expects that physicians and other
investors generally will choose to invest in a specialty hospital rather than an
ASC.  As we discussed with your staff, the higher payment rate for services
furnished in a hospital is an important reason why it is currently more
attractive to invest in a specialty hospital than in an ASC.  Nevertheless, CBO
expects that many physicians interested in investing in medical facilities would
choose to invest in new ASCs if section 651 takes effect, because the
alternative of investing in a new specialty hospital would no longer be as
attractive.

CBO’s baseline projection of growth in the use of specialty hospitals under
current law and our estimate of the potential for services to migrate to ASCs
under section 651 took into account the effect of state Certificate of Need
(CON) laws.  In 2007, according to the National Conference of State
Legislatures, 24 states did not require a CON to open an ASC.  Those states
account for 56 percent of Medicare beneficiaries.  Fewer Medicare
beneficiaries—48 percent—live in a state that does not require a CON to open
a hospital or add beds for acute care.  Thus, CON laws pose less of a constraint
on the growth of ASCs than they do on the growth of physician-owned
specialty hospitals.
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I hope this information is helpful to you.  The CBO staff contact for further
information is Shinobu Suzuki.

Sincerely,

Peter R. Orszag
Director

cc: Honorable Tom Coburn
Honorable John Cornyn
Honorable Kay Bailey Hutchinson

Identical letter sent to the Honorable Mike Crapo.

Darreny
Peter


